27 stycznia 2013

Kaszka kukurydziana z dodatkami z pary

W ubiegłym tygodniu królowała na moim stole kasza. Niestety nie miałam czasu opisać na bieżąco, więc znowu nazbierała się sterta fotek do opisania.
Nadrabiam więc dziś przy niedzieli zaległości.



Kaszka kukurydziana z dodatkami z pary.

  • 1/2 szklanki kaszki kukurydzianej
  • 1 łyżka masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 pierś z kurczaka lub 2 kotlety schabu bez kości
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 kg brukselki
  • 1 brokuł


Wymieszaj olej, miód sok z cytryny i tymianek. Dodaj odrobinę soli i czarnego pieprzu. Mieszaniną posmaruj mięso. Odstaw na 15 minut.




Obierz brukselkę i brokuły. Większe kawałki pokrój na połówki, a brokuły na różyczki.
Oprósz warzywa pieprzem ziołowym i odrobina soli (choć nie jest to konieczne).









Wstaw warzywa do koszyczków parowaru. Na tacy parowaru rozłóż pokrojone w plastry mięso.
Nastaw parowar na 30 minut. Paruj wszystko razem.
Kaszkę ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodaj masło i pół łyżeczki pieprzu ziołowego. Posól do smaku . Ciepłą kasze zawiń w koc i odstaw.
 Po około 15 minutach wyjmij brokuły, po 25 minutach brukselkę powinna być miękka.




 Sprawdź po 30 minutach czy mięso jest ugotowane.
Jeśli tak pokrój je w kostkę. Nałóż na talerze kaszę, posyp ją kostką mięsną i obłóż warzywami.

 


To bardzo zdrowy posiłek, gdyż warzywa i mięso ugotowane są w parze z ziołami.
W wersji wegetariańskiej mięso można zastąpić ugotowaną ciecierzycą lub soczewicą.

1 komentarz: