29 stycznia 2013

Kasza jaglana na wstążkach dyniowych

Z drugiej połowy dyni zrobiłam takie oto danie. Znowu wegańskie,  dietetyczne i zdrowe.
Dynia o tej porze już nie jest tak jędrna, więc łatwo zrobić z niej wstążki.

Kasza jaglana na wstążkach dyniowych

  • miąższ z połówki średniej dyni (około 80 dag)
  • 1/2 litra przecieru pomidorowego lub gęstego sosu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
  • sól, pieprz biały, chilli do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g kaszy jaglanej ugotowanej na sypko
  • listki bazylii do dekoracji







Miąższ z dyni pokrój we wstążki (można użyć tarki). Włóż dynię do rondelka, zalej przecierem z pomidorów, dodaj oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek i 1 łyżkę słodkiej papryki w proszku.













 Dopraw  solą, pieprzem i chilli do smaku. Sos powinien być pikantny. Duś wszystko razem około  5 minut, by dynia się nie rozgotowała.




Nałóż porcje dyni na talerze, na dynię w sosie nałóż gorącą kaszę. Danie posyp  słodką papryką w proszku i udekoruj  listkami bazylii.


1 komentarz:

  1. jeszcze takiej wersji dyni nie jadłam, bardzo ciekawy pomysł:)

    OdpowiedzUsuń