30 grudnia 2012

Kulki kokosowe czyli smaki z dzieciństwa.

Kiedyś, dawno temu w czasach PRL-u uwielbiałam kokosanki z pewnej prywatnej cukierni.
Były słodkie, lepkie i pachnące kokosem. Od tego czasu najbardziej zbliżony smak miały batoniki Bounty.
Ostatnio zrobiłam masę kokosową, która okazała się bardzo zbliżona w smaku do tej z dzieciństwa.
Masa ta fajnie smakuje z piernikiem, kruchym ciastem. Można z niej zrobić kulki a'la Rafaello .




Kulki kokosowe.
250 g wiórków kokosowych
100 g masła
puszka mleka skondensowanego słodzonego
około 100 g migdałów w białej czekoladzie







50 g kokosu upraż na suchej patelni.

 W rondelku stop masło, dodaj 200 g kokosu  i przesmaż go krótko mieszając. Dolewaj mleko w takiej ilości, aż masa ładnie się zlepi (około 3/4 puszki w zależności od grubości wiórków).













Po przestudzeniu masy formuj niewielkie placuszki, wkładaj w środek po migdałku i zlepiaj kulki.










 Obtaczaj kulki w uprażonych wiórkach kokosowych.






3 komentarze:

  1. robilam takie trufelki tylko ze z mlekiem w proszku :) i musze przyznac ze sa lepsze jak rafaello...bo domowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja robiłam je z pokruszonymi herbatnikami ;) Jak się przegryzą smakują rewelacyjnie :) Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe pomysły zarówno herbatniczki jak i mleko w proszku :)
    Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń