30 czerwca 2015

Wątróbka w truskawkach i agreście

Dziś nietypowe połączenie, bo ciągle truskawkowo mi...
Pyszne danie dla tych, którzy lubią wątróbkę.
MG przepada za nią, ja tylko lubię i to taką z dużą ilością dodatków.
Ta wątróbka smakowała bardzo interesująco.



Wątróbka w truskawkach i agreście


  • 600 g wątróbki cielęcej lub wieprzowej
  • 250 g  truskawek
  • garść niedojrzałego agrestu
  • 1 łyżka miodu
  • 2 cebule
  • sól, pieprz do smaku
  • jałowiec
  • liście sałaty rzymskiej
  • 1 łyżka masła sklarowanego
Umyj truskawki i agrest. Obierz je. Agrest wsyp do rondelka. Podlej odrobiną wody i dodaj miód. Gdy zacznie się gotować dodaj truskawki i  duś  kilka minut by owoce zmiękły.Obierz cebule.
Pokrój je w piórka i zaszklij na rozgrzanym na patelni maśle.Zdejmij na bok cebulkę po czym przesmaż z obydwu stron oczyszczona i pokrojona w 1cm. plastry wątróbkę.
Dodaj cebulę, przesmażone owoce i na małym ogniu duś wątróbkę do chwili aż dojdzie i z środka nie będzie wypływała krew. Na końcu oprósz solą, pieprzem i rozgniecionym jałowcem.













Podawaj na liściach sałaty rzymskiej.










2 komentarze:

  1. Bardzo lubię wątróbkę, ale chyba z truskawkami bym nie zjadła... to ten mój owocowstręt winien :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie sądziłam że masz Marzyniu owocowstręt... nie lubisz truskawek?

      Usuń