1 czerwca 2015

Botwinka marmurkowa

W ubiegłym tygodniu gotowałam dwa razy botwinkę. Jedna była lekka, na przystawke przed drugim daniem. Druga  stanowiła kompletny obiad, bo było w niej mięso i był ryż, który został z obiadu z dnia poprzedniego.
Zacznę od tej pierwszej.



Botwinka marmurkowa




  • 1 pęczek botwinki
  • 1,5 litr rosołu drobiowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 duże jajo
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz biały do smaku
  • sok z połówki cytryny 
  • szczypta gałki muszkatołowej


Obierz botwinkę. Liście  i buraczki pokrój drobno.
Przesmaż je w wysokim rondelku na maśle. Zalej bulionem, dodaj majeranek i gotuj do miękkości.
Dopraw zupę solą i pieprzem, dodaj sok z cytryny.
Wbij jajo do kubka i roztrzep je dokładnie. Dodaj szczyptę soli i szczyptę gałki muszkatołowej.
Wlej jajo na gotujacą zupę - wymieszaj, zdejmij z ognia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz