Truskawkowo mi ... wciąż. Dziś będzie słodko! Najpierw o cieście w stylu poczciwej W-Z-tki z masą truskawkową.
Ciasto podałam z truskawkami.
Kostka truskawkowa
- ciasto: 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 2/3 szklanki cukru
- 2 duże jaja
- 1 pełna szklanka przecieru jabłkowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- masa: 300 ml kremówki
- 50 dag twarożku śmietankowego (lub mascarpone)
- 3/4 szklanki wody
- 1 łyżka żelatyny
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 szklanka zmiksowanych truskawek
- polewa: stopiona czekolada deserowa
- biała czekolada (50 g)
- 1 łyżeczka galaretki truskawkowej
- 1 łyżeczka masła
- dodatkowo truskawki do przybrania (około 1/2 kg)
Po wystudzeniu przekrój ciasto na 2 blaty. Rozpuść galaretkę z dodatkiem łyżki żelatyny w szklance wody. Odstaw do ostudzenia. Ubij kremówkę. Do serka dodaj zmiksowane truskawki. Dodaj do masy tężejącą galaretkę i ubitą śmietanę. Po wymieszaniu przełóż masą ciasto.
Górną część ciasta polej stopioną czekoladą.
Przygotuj polewę truskawkową.
Jedną łyżkę galaretki rozpuść w 1 łyżce gorącej wody.
Dodaj masło i biała czekoladę - rozpuść je mieszając w kąpieli wodnej tak by powstała różowa.
Polej ciasto różową czekoladą.
Odstaw ciasto na kilka godzin w chłodne miejsce.
Podaj je pokrojone w kwadraty z dodatkiem truskawek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz