28 czerwca 2015

Kostka truskawkowa

Truskawkowo mi ... wciąż.  Dziś będzie słodko! Najpierw o cieście w stylu poczciwej W-Z-tki z masą truskawkową.
Ciasto podałam z truskawkami.  


Kostka  truskawkowa
  • ciasto: 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2/3 szklanki  cukru
  • 2 duże jaja
  • 1 pełna szklanka przecieru jabłkowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa: 300 ml kremówki
  • 50 dag  twarożku śmietankowego (lub mascarpone)
  • 3/4 szklanki wody
  • 1  łyżka żelatyny
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 szklanka zmiksowanych truskawek
  • polewa: stopiona czekolada deserowa 
  • biała czekolada (50 g)
  • 1 łyżeczka galaretki truskawkowej 
  • 1 łyżeczka masła
  • dodatkowo truskawki do przybrania (około 1/2 kg)
Jaja zmiksuj z cukrem dodając pod koniec przecier jabłkowy i olej. Przesiej mąkę oraz kakao do miski. Dodaj sodę i proszek do pieczenia - wymieszaj po czym wsyp  do masy jajecznej. Po wymieszaniu wylej na wyłożoną papierem do pieczenia formę (28cm x 38 cm) i  upiecz w temp. 160 st C do suchego patyczka. (około 30 min).




Po wystudzeniu przekrój ciasto  na 2 blaty. Rozpuść  galaretkę z dodatkiem  łyżki żelatyny  w  szklance wody. Odstaw  do ostudzenia.  Ubij kremówkę. Do serka dodaj zmiksowane truskawki. Dodaj do masy tężejącą galaretkę i ubitą śmietanę. Po wymieszaniu przełóż masą ciasto.

Górną część ciasta polej   stopioną  czekoladą.
Przygotuj  polewę truskawkową.
Jedną łyżkę galaretki rozpuść w 1 łyżce gorącej wody.
Dodaj masło i biała czekoladę - rozpuść je mieszając w kąpieli wodnej tak by powstała różowa.






 Polej ciasto różową czekoladą.
Odstaw  ciasto na kilka godzin w chłodne miejsce.
Podaj je pokrojone w kwadraty z dodatkiem truskawek.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz