I znowu sezon truskawkowy :)- jak cudnie!
Ja lubię najbardziej takie prosto z krzaczka. W dzieciństwie jadłam chleb z masłem i połówkami truskawek. To było takie pyszne! rozmarzyłam się...
Rulony naleśnikowe z truskawkami
- naleśniki: 1 duże jajo
- 250 ml mleka 2%
- 1 dag drożdży
- szczypta soli
- 1 czubata łyżka otrębów pszennych
- ok 150 g mąki pszennej
- nadzienie: 1/2 kg twarożku wiejskiego
- kilka łyżek jogurtu lub śmietanki
- 500 g truskawek
- listki mięty do dekoracji
- cynamon
- olej do smażenia
Wlej mleko do miski, dodaj jajo, otręby i szczyptę soli.
Zmiksuj ciasto naleśnikowe dosypując mąkę.
Odstaw je na 30 minut w ciepłe miejsce.
Twarożek rozgnieć widelcem, dodaj jogurt lub śmietankę - wymieszaj.
Możesz użyć gotowego zmielonego twarogu do nalesników.
Usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni skropionej odrobiną oleju.
Na każdy naleśnik nakładaj pas twarożku, następnie rozłóż pas truskawek po czym zwijaj w rulony.
Górę udekoruj listkami mięty. Jeśli zostaną ci truskawki rozłóż je na talerzykach obok naleśników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz