8 czerwca 2015

Rulony naleśnikowe z truskawkami


I znowu sezon truskawkowy :)- jak cudnie!
Ja lubię najbardziej takie prosto z krzaczka. W dzieciństwie jadłam chleb z masłem i połówkami  truskawek. To było takie pyszne! rozmarzyłam się...


 Rulony naleśnikowe z truskawkami



  • naleśniki: 1 duże jajo
  • 250 ml mleka 2%
  • 1 dag drożdży
  • szczypta soli
  • 1 czubata  łyżka otrębów pszennych
  • ok 150 g mąki pszennej
  • nadzienie: 1/2 kg twarożku wiejskiego
  • kilka łyżek jogurtu lub śmietanki
  • 500 g truskawek
  • listki mięty do dekoracji
  • cynamon
  • olej do smażenia




Wlej mleko   do miski, dodaj  jajo, otręby i szczyptę soli.
Zmiksuj ciasto naleśnikowe dosypując mąkę.
Odstaw je   na 30 minut w ciepłe miejsce.
Twarożek rozgnieć widelcem, dodaj jogurt lub śmietankę - wymieszaj.
Możesz użyć gotowego zmielonego twarogu do nalesników.



Usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni  skropionej odrobiną oleju.







Na każdy naleśnik  nakładaj pas twarożku, następnie rozłóż pas truskawek  po czym zwijaj  w rulony.



Górę udekoruj  listkami mięty. Jeśli zostaną ci truskawki rozłóż je na talerzykach obok naleśników.

 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz