Przepis ekspresowy, bo z ciasta francuskiego, które lubie mieć w lodówce na podorędziu.
Ciasteczka z bita śmietaną i truskawkami
- 1 płat ciasta francuskiego
- masło sklarowane do wysmarowania formy
- 250 ml kremówki
- 500 g truskawek
- 3 łyżki brazowego cukru
- szczypta kardamonu
- marmolada rabarbarowo-truskawkowa (lub inna kwaśna)
- listki mięty do dekoracji
Umyj i obierz truskawki. Zasyp je cukrem i odstaw na 15 minut.
Ciasto francuskie pokrój na kwadraty. Wysmaruj masłem foremki do muffinek.
W każdej foremce umieść kwadrat ciasta . Upiecz je wg. wskazań na opakowaniu.
ostudź.
Truskawki przesmaż krótko ze szczyptą kardamonu. Ostudź .
Ubij kremówkę.
Na dno każdej babeczki włóż po pół łyżeczki marmolady.
Nałóż porcję bitej śmietany.
Na górze ułóż truskawki razem z powstałym sosem. Udekoruj babeczki listkami mięty.
Bardzo apetyczne ciasteczka:)
OdpowiedzUsuń