28 czerwca 2015

Ciasteczka z bita śmietaną i truskawkami

Jak obiecałam drugi słodki przepis, ale nie tak bardzo....bo z nutą kwasnego rabarbaru.
Przepis ekspresowy, bo z ciasta francuskiego, które lubie mieć w lodówce na podorędziu.



Ciasteczka z bita śmietaną i truskawkami

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • masło sklarowane do wysmarowania formy
  • 250 ml kremówki
  • 500 g truskawek
  • 3 łyżki brazowego cukru
  • szczypta kardamonu
  • marmolada rabarbarowo-truskawkowa (lub inna kwaśna)
  • listki mięty do dekoracji


Umyj i obierz truskawki. Zasyp je cukrem i odstaw na 15 minut.
Ciasto francuskie pokrój na kwadraty. Wysmaruj masłem foremki do muffinek.
W każdej foremce umieść kwadrat ciasta . Upiecz je wg. wskazań na opakowaniu.
ostudź.



Truskawki przesmaż krótko ze szczyptą kardamonu. Ostudź .
Ubij kremówkę.


Na dno każdej babeczki włóż po pół łyżeczki marmolady.














Nałóż porcję bitej śmietany.
Na górze ułóż truskawki razem z powstałym sosem. Udekoruj babeczki listkami mięty.

 





1 komentarz: