5 czerwca 2015

Deser z ciasteczkiem zbożowym.

Dziś o pysznych zbożowych ciasteczkach. Warto mieć zapasik w puszce.
Takie ciasteczka wzbogacą nawet najskromniejszy deserek.
Wystarczy budyń czekoladowy, trochę domowej roboty dżemu, konfitury lub owoców w lekkim syropie  i ...ciasteczka. Jeśli nie macie upieczonych swoich, te malutkie ciasteczka firmy "Kupiec" idealnie się do tego nadają.


Deser z ciasteczkiem zbożowym.



  • 1 budyń czekoladowy (bez cukru)
  • 1/2 litra mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 5 dag czekolady mlecznej
  • 4 łyżki domowego dżemu
  • 24 małe ciasteczka zbożowe
Ugotuj na mleku z dodatkiem cukru budyń czekoladowy. Do gorącego dodaj mało i pokruszoną czekoladę. Mieszaj budyń do czasu az mało i czekolada się rozpuszczą.
Do pucharków wyłóż połowę budyniu, rozłóż połowe ciasteczek po czym nakryj je resztą budyniu.
Na górze ułóż dżem i ciasteczka.

 Podawajcie deser na ciepło lub zimno.





  

1 komentarz: