21 czerwca 2015

Chia z mlekiem sojowym i mandarynką

Dziś o nasionkach w których się zakochałam. Chia - szałwia hiszpańska.
Nie będę wam przepisywała info o  cudownych właściwościach tych małych ziarenek, a jest ich sporo.  Zajrzyjcie do Wikipedii.
Wykonanie deserów na bazie chia jest banalnie proste, jeśli komuś nie przeszkadza lekka galaretkowatość nasion po ich napęcznieniu - na pewno je polubi.
W ostatnim czasie przygotowałam kilka deserów z chia najzdrowszych bo bez cukru.
Na początek pudding chia z mandarynką.


Chia  z mlekiem sojowym i mandarynką 



  • 200 ml mleka sojowego waniliowego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżka płynnego miodu akacjowego
  • filety z 4 mandarynek lub  gotowe z puszki
  • listki mięty do dekoracji


Do litrowego słoika wlej mleko sojowe waniliowe. Dodaj  nasiona Chia i miód akacjowy . Zakręć słój i wstrząśnij wielokrotnie .
Wstaw na kilka godzin do lodówki  (najlepiej na noc).
Przełóż masę  do kieliszków. Ułóż na górze  filety mandarynek.
Udekoruj gałazkami mięty. Podawaj desery od razu póki masa jest  schłodzona.




Lecznicza moc ukryta w nasionach chia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz