28 czerwca 2015

Chlebek PITA

W tym tygodniu  Dobrawa ;)zaprosiła nas do wypieku  chlebków PITA!
Napisała na FB to co poniżej.
Choć miałam bardzo mało czasu udało mi się dołączyć do akcji, bo od dawna chciałam taki chlebek wypiec.  No i udało się świetnie! Chlebki upiekły się świetnie i są przepyszne!
Poniżej zdjęcia przepis i tekst Dobrawy :)

Wprawimy się przed letnim grillowaniem, a taki chlebek doskonale wpasuje się w klimat wakacji :D
Pieczemy z przepisu od "Moje Wypieki" http://www.mojewypieki.com/post/chlebek-pita
cytuję przepis:
"Składniki na 10 sztuk:

3 szklanki mąki pszennej chlebowej
1 i 1/4 szklanki letniej wody
1 łyżeczka soli
10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych drożdży należy najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto można wyrabiać ręcznie, można też mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego (mikserem zajmie to około 15 minut). 

Z ciasta uformować kulę, umieścić w naczyniu, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1 - 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 10 równych części (około 75 g każda), uformować z nich kule. Każdą kulę rozwałkować na naleśnik o średnicy około 15 - 17 cm (im cieniej rozwałkowane ciasto tym cieńsze ścianki chlebka). Odłożyć na oprószoną mąką stolnicę do podwojenia objętości, przykryć ściereczką (na około 30 - 40 minut).

W międzyczasie zacząć rozgrzewać kamień (do pizzy) w piekarniku (220ºC). Jeśli nie posiadamy kamienia do pizzy kilka minut przed samym pieczeniem należy rozgrzać blachę.

Wyrośnięte chlebki pita kłaść na rozgrzany kamień (lub blachę) i piec w temperaturze 220ºC przez około 12 - 14 minut lub do zarumienienia. W ciągu pierwszych 5 minut pieczenia chlebki powinny wyrosnąć i mocno się zaokrąglić.

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, jeszcze ciepłe można rozkroić i dowolnie nadziewać.

Uwaga: w wersji razowej połowę mąki pszennej zastępujemy mąką pszenną razową.

Metoda dla maszynistów:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.

Smacznego "

Moje chlebki podałam z wędzoną makrelą, buncem, czerwoną cebula i sałata lodową.
Pyszna kompozycja połączona pikantnym sosem pomidorowym.
Foto relacja:
 Kula ciasta po wyrobieniu


 Placki przed pieczeniem

 Posiekana wędzona makrela

Bunc wędzony.
 Sładniki farszu przed dodaniem sałaty lodowej

Chlebek z farszem z całej okazałości.


Wypiekali chlebki wraz ze mną: 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz