Napisała na FB to co poniżej.
Choć miałam bardzo mało czasu udało mi się dołączyć do akcji, bo od dawna chciałam taki chlebek wypiec. No i udało się świetnie! Chlebki upiekły się świetnie i są przepyszne!
Poniżej zdjęcia przepis i tekst Dobrawy :)
Wprawimy się przed letnim grillowaniem, a taki chlebek doskonale wpasuje się w klimat wakacji :D
Pieczemy z przepisu od "Moje Wypieki" http://
cytuję przepis:
"Składniki na 10 sztuk:
3 szklanki mąki pszennej chlebowej
1 i 1/4 szklanki letniej wody
1 łyżeczka soli
10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych drożdży należy najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto można wyrabiać ręcznie, można też mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego (mikserem zajmie to około 15 minut).
Z ciasta uformować kulę, umieścić w naczyniu, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1 - 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 10 równych części (około 75 g każda), uformować z nich kule. Każdą kulę rozwałkować na naleśnik o średnicy około 15 - 17 cm (im cieniej rozwałkowane ciasto tym cieńsze ścianki chlebka). Odłożyć na oprószoną mąką stolnicę do podwojenia objętości, przykryć ściereczką (na około 30 - 40 minut).
W międzyczasie zacząć rozgrzewać kamień (do pizzy) w piekarniku (220ºC). Jeśli nie posiadamy kamienia do pizzy kilka minut przed samym pieczeniem należy rozgrzać blachę.
Wyrośnięte chlebki pita kłaść na rozgrzany kamień (lub blachę) i piec w temperaturze 220ºC przez około 12 - 14 minut lub do zarumienienia. W ciągu pierwszych 5 minut pieczenia chlebki powinny wyrosnąć i mocno się zaokrąglić.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, jeszcze ciepłe można rozkroić i dowolnie nadziewać.
Uwaga: w wersji razowej połowę mąki pszennej zastępujemy mąką pszenną razową.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.
Smacznego "
Moje chlebki podałam z wędzoną makrelą, buncem, czerwoną cebula i sałata lodową.
Pyszna kompozycja połączona pikantnym sosem pomidorowym.
Foto relacja:
Kula ciasta po wyrobieniu
Placki przed pieczeniem
Posiekana wędzona makrela
Bunc wędzony.
Sładniki farszu przed dodaniem sałaty lodowej
Chlebek z farszem z całej okazałości.
Wypiekali chlebki wraz ze mną:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz