7 czerwca 2015

Czosnek niedźwiedzi. Sos niedźwiedzi z kopytkami.

Wiosna i początek lata to cudny okres kulinarny. Tyle wspaniałości wyrasta w ogrodzie!
Jedną z nich jest czosnek niedźwiedzi. Jest delikatniejszy w smaku od zwykłego i podobno zdrowszy ze względu między innymi na związki siarki w nim zawarty.
Wymyśliłam sobie  tej wiosny pyszny sos z czosnkiem niedźwiedzim.
Smakuje świetnie zarówno z makaronem jak i kopytkami.



 Sos niedźwiedzi z kopytkami


  • kopytka: 500 g ugotowanych ziemniaków
  • ok. 150 g pszennej mąki
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • sos: pęczek czosnku niedźwiedziego
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • sól, pieprz biały do smaku
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • dodatkowo: kwiaty  i liście czosnku niedźwiedziego do dekoracji

Ziemniaki zmiel lub przeciśnij przez praskę  wprost do miski, dodaj jajo, mąkę pszenną i i szczyptę soli. Jesli ziemniaki (np młode) zawieraja mało skrobi dodaj czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
Wyrób ciasto. Wmieszaj dokładnie. Przykryj ciasto ściereczką i zajmij się sosem. Nastaw wodę do gotowania kluseczek.
Umyj , osusz liście czosnku po czym posiekaj je drobno.
Pokrój boczek w kostkę. Smaż boczek na patelni do chwili aż będzie rumiany a tłuszcz się wytopi.
Dodaj posiekana drobno cebulę - zeszklij ją. Na końcu dodaj posiekany czosnek niedźwiedzi i śmietankę.  Zagotuj sos. Zagęść go mąką wymieszaną z odrobiną wody. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, zestaw z ognia.


Uformuj z ciasta na kluski wałeczki, pokrój skośnie w romby.
Gotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut od wypłynięcia.









 Podawaj kopytka z sosem niedźwiedziem udekorowane kwiatami czosnku.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz