Jedną z nich jest czosnek niedźwiedzi. Jest delikatniejszy w smaku od zwykłego i podobno zdrowszy ze względu między innymi na związki siarki w nim zawarty.
Wymyśliłam sobie tej wiosny pyszny sos z czosnkiem niedźwiedzim.
Smakuje świetnie zarówno z makaronem jak i kopytkami.
Sos niedźwiedzi z kopytkami
- kopytka: 500 g ugotowanych ziemniaków
- ok. 150 g pszennej mąki
- 1 jajo
- szczypta soli
- sos: pęczek czosnku niedźwiedziego
- 15 dag boczku wędzonego
- 1 cebula
- 1/2 szklanki śmietanki
- sól, pieprz biały do smaku
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- dodatkowo: kwiaty i liście czosnku niedźwiedziego do dekoracji
Ziemniaki zmiel lub przeciśnij przez praskę wprost do miski, dodaj jajo, mąkę pszenną i i szczyptę soli. Jesli ziemniaki (np młode) zawieraja mało skrobi dodaj czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
Wyrób ciasto. Wmieszaj dokładnie. Przykryj ciasto ściereczką i zajmij się sosem. Nastaw wodę do gotowania kluseczek.
Umyj , osusz liście czosnku po czym posiekaj je drobno.
Pokrój boczek w kostkę. Smaż boczek na patelni do chwili aż będzie rumiany a tłuszcz się wytopi.
Dodaj posiekana drobno cebulę - zeszklij ją. Na końcu dodaj posiekany czosnek niedźwiedzi i śmietankę. Zagotuj sos. Zagęść go mąką wymieszaną z odrobiną wody. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, zestaw z ognia.
Uformuj z ciasta na kluski wałeczki, pokrój skośnie w romby.
Gotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut od wypłynięcia.
Podawaj kopytka z sosem niedźwiedziem udekorowane kwiatami czosnku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz