30 czerwca 2015

Sałatka z buncem i truskawkami

W temacie truskawek wciąż jeszcze....truskawki w wytrawnej wersji.
Na nasz bazarek zajechali górale i przywieźli bunc w wersji świeżej i wędzonej.
Wyglądały serki tak zachęcająco, że skusiłam się na dwa kawałki z każdej wersji.
Nie zawiodłam się. Smakowały wyśmienicie!


Sałatka z buncem i truskawkami


  • pół sałaty lodowej
  • pęczek rukoli
  • 200 g truskawek
  • 200 g buncu

  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz biały do smaku
  • kwiaty rukoli lub inne do dekoracji


Umyj i obierz truskawki, pokrój je na 4 części.






Umyj, osusz sałatę, porwij ją na kawałki.



Bunc pokrój w kostkę.






Wszystkie skąłdniki wsyp do miski.
W słoiczku wymieszaj łyżkę miodu, sok z połówki cytryny , szczyptę soli, szczyptę białego pieprzu i 2 łyżki oleju rzepakowego. Wymieszaj energicznie sos i dopraw go do smaku jeśli trzeba - polej nim sałatkę.





 Podawaj sałatkę jako przystawkę lub dodatek do dania mięsnego lub ryby.






4 komentarze:

  1. Ta sałatka wygląda wspaniale.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję! pozdrawiam również :)

      Usuń
  2. Jak wykwintnie wyszło, no no no... Bundz (bunc) uwielbiam! raz miałam fazę na potrawy z niego przez tydzień (bo kupiłam chyba z 5 kilo ;-D)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcale się nie dziwię :) Bunc jest pyszny. Jutro wygladam za góralami, by kupić kolejną partię sera.

      Usuń