Eksperyment dodania czosnku do młodej kapusty powiódł się znakomicie - wszystkim smakowała, więc podaję przepis.
Młoda kapusta z niedźwiedzią nutą.
- 1 młoda kapusta
- pęczek czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżka syropu mniszkowego z imbirem
- 1 cebula
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 1 łyżeczka tymianku
- sok z cytryny do smaku
- sól i pieprz do smaku
Obierz cebulę i kapustę z zewnetrznych liści. Pokrój kapustę w centymetrową kostkę.
Posiekaj cebulę drobnoi zeszklij ją na masle po czym dodaj kapustę. lekko ją posól i duś kilka minut,
Gdy zmieknie dodaj tymianek, czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz do smaku.
Na małym ogniu duś jeszcze kolejne kilka minut, dodaj syrop mniszkowy z imbirem i sok z cytryny do smaku.
Jeśli nie masz syropu mniszkowego dodaj miód i szczyptę imbiru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz