8 czerwca 2015

Młoda kapusta z niedźwiedzią nutą.

Czosnek niedźwiedzi trzeba zrywać wiosną, gdy liście sa młode. Można je zamrozić lub  posiekać drobno i przechować zalane olejem lub oliwą.
Eksperyment dodania czosnku  do młodej kapusty powiódł się znakomicie - wszystkim smakowała, więc podaję przepis.



Młoda kapusta z niedźwiedzią nutą.


  • 1 młoda kapusta
  • pęczek czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżka syropu mniszkowego z imbirem
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sok z cytryny do smaku
  • sól i pieprz do smaku


Obierz cebulę i kapustę z zewnetrznych liści. Pokrój kapustę w centymetrową kostkę.
Posiekaj cebulę drobnoi zeszklij ją na masle po czym dodaj kapustę. lekko ją posól i duś kilka minut,
Gdy zmieknie dodaj tymianek, czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz do smaku.



Na małym ogniu duś jeszcze kolejne kilka minut, dodaj syrop mniszkowy z imbirem i sok z cytryny do smaku.
Jeśli nie masz syropu mniszkowego dodaj miód i szczyptę imbiru.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz