Pyszne danie dla tych, którzy lubią wątróbkę.
MG przepada za nią, ja tylko lubię i to taką z dużą ilością dodatków.
Ta wątróbka smakowała bardzo interesująco.
Wątróbka w truskawkach i agreście
- 600 g wątróbki cielęcej lub wieprzowej
- 250 g truskawek
- garść niedojrzałego agrestu
- 1 łyżka miodu
- 2 cebule
- sól, pieprz do smaku
- jałowiec
- liście sałaty rzymskiej
- 1 łyżka masła sklarowanego
Umyj truskawki i agrest. Obierz je. Agrest wsyp do rondelka. Podlej odrobiną wody i dodaj miód. Gdy zacznie się gotować dodaj truskawki i duś kilka minut by owoce zmiękły.Obierz cebule.
Pokrój je w piórka i zaszklij na rozgrzanym na patelni maśle.Zdejmij na bok cebulkę po czym przesmaż z obydwu stron oczyszczona i pokrojona w 1cm. plastry wątróbkę.
Dodaj cebulę, przesmażone owoce i na małym ogniu duś wątróbkę do chwili aż dojdzie i z środka nie będzie wypływała krew. Na końcu oprósz solą, pieprzem i rozgniecionym jałowcem.
Podawaj na liściach sałaty rzymskiej.
Dodaj cebulę, przesmażone owoce i na małym ogniu duś wątróbkę do chwili aż dojdzie i z środka nie będzie wypływała krew. Na końcu oprósz solą, pieprzem i rozgniecionym jałowcem.
Podawaj na liściach sałaty rzymskiej.
Bardzo lubię wątróbkę, ale chyba z truskawkami bym nie zjadła... to ten mój owocowstręt winien :-(
OdpowiedzUsuńNie sądziłam że masz Marzyniu owocowstręt... nie lubisz truskawek?
Usuń