30 maja 2015

Podpłomyki ze świeżą salsą pomidorową z dodatkiem mięty

W ten weekend Małgosia zaproponowała wspólne wypiekanie podpłomyków.
Prawdę mówiąc ja do takich podpłomyków dodaję odrobinę drożdży.
Tym razem zrobiłam odstępstwo i zastosowałam się do przepisu  Małgosi.  Rodzinka stwierdziła, że te z odrobiną drożdży są smaczniejsze.
Zaś cała "góra" była świetna, aromatyczna i orzeźwiająca.
Zrobiłam podwójną porcję. Dodatkowo dołożyłam do salsy orzeźwiające posiekane liście ogórecznika i trochę sosu pomidorowego. Wszystkie cztery podpłomyki zniknęły błyskawicznie. 
Podpłomyki ze świeżą salsą pomidorową z dodatkiem mięty 

Składniki: na 2 placki średniej wielkości

  • 200g mąki pszennej najlepiej chlebowej T750 lub jeśli nie macie wystarczy mąka pszenna T500
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 1/2 szklanki wody
  • duża szczypta soli
  • 1/2 szklanki otrebów żytnich

Wszystkie składniki umieść w naczyniu, zagnieć i odstaw na pół godziny do odpoczęcia. Ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj na omączonym  otrębami żytnimi blacie lub jeśli wolisz grubszy placek rozklep po prostu całą dłonią na pożądaną wielkość i obtocz w otrębach
Piekarnik rozgrzewamy do 240' , placki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do wypieków, układamy dodatki na wierzch surowego placka i pieczemy do zarumienienia się boków ciasta. Trwa to około 10 minut.

Dodatki:

  • 1 duży mięsisty pomidor
  • mała cienka cukinia
  • pół czerwonej cebuli
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki sosu pomidorowego
  • pęczek liści ogórecznika
  • Łyżka oliwy
  • garść świeżej mięty do posypania wierzchu
  • 4 łyżki greckiego jogurtu (lekko posolić, popieprzyć, można dodać ulubione posiekane zioła - dodałam lubczyk)

Pomidor i cukinię kroimy na kostkę, cebulę w piórka, czosnek siekamy drobno ub przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy posiekane liście ogórecznika i sos pomidorowy. jeszcze raz mieszamy po czym  dodajemy oliwę i odstawiamy do "przegryzienia" na 15 minut. Po tym czasie rozwałkowane podpłomyki smarujemy jogurtem i układamy odstane dodatki. Wsuwamy do nagrzanego pieca i zapiekamy 10 minut. Jeśli ktoś nie trawi ciepłych pomidorów może podpłomyk upiec sam a dodatki w postaci zimnej położyć na gorące placki! Upieczone placki posypujemy świeżą miętą i podajemy :-) Smacznego!
Jeszcze kilka fotek z wypiekania:


 Salsa pomidorowa.

Liście ogórecznika.
Podpłomyki posmarowane jogurtem z lubczykiem.
 Podpłomyki z rozłożoną salsą.

Wypiekali ze mną:

POSTY

7 komentarzy:

  1. świetny pomysł z otrębami, następnym razem wykorzystam:) dzięki za wspólne wypiekanie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki Nina za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo aromatycznie! pyszne podpłomyki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nino ,cudowne podpłomyki.Dziękuję za wspólne gotowanie i cieszęnsię ,że jesteś w moich znajomych Pozdrawiam.Danusia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudownie wyglądają podpłomyki,aż chce się je schrupać.Pozdrawiam Danusia.

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudownie wyglądają podpłomyki,aż chce się je schrupać.Pozdrawiam Danusia.

    OdpowiedzUsuń