W ten weekend Małgosia zaproponowała wspólne wypiekanie podpłomyków.
Prawdę mówiąc ja do takich podpłomyków dodaję odrobinę drożdży.
Tym razem zrobiłam odstępstwo i zastosowałam się do przepisu Małgosi. Rodzinka stwierdziła, że te z odrobiną drożdży są smaczniejsze.
Zaś cała "góra" była świetna, aromatyczna i orzeźwiająca.
Zrobiłam podwójną porcję. Dodatkowo dołożyłam do salsy orzeźwiające posiekane liście ogórecznika i trochę sosu pomidorowego. Wszystkie cztery podpłomyki zniknęły błyskawicznie.
Podpłomyki ze świeżą salsą pomidorową z dodatkiem mięty
Składniki: na 2 placki średniej wielkości
Wszystkie składniki umieść w naczyniu, zagnieć i odstaw na pół godziny do odpoczęcia. Ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj na omączonym otrębami żytnimi blacie lub jeśli wolisz grubszy placek rozklep po prostu całą dłonią na pożądaną wielkość i obtocz w otrębach.
Składniki: na 2 placki średniej wielkości
- 200g mąki pszennej najlepiej chlebowej T750 lub jeśli nie macie wystarczy mąka pszenna T500
- 2 łyżki stopionego masła
- 1/2 szklanki wody
- duża szczypta soli
- 1/2 szklanki otrebów żytnich
Wszystkie składniki umieść w naczyniu, zagnieć i odstaw na pół godziny do odpoczęcia. Ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj na omączonym otrębami żytnimi blacie lub jeśli wolisz grubszy placek rozklep po prostu całą dłonią na pożądaną wielkość i obtocz w otrębach.
Piekarnik rozgrzewamy do 240' , placki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do wypieków, układamy dodatki na wierzch surowego placka i pieczemy do zarumienienia się boków ciasta. Trwa to około 10 minut.
Dodatki:
Pomidor i cukinię kroimy na kostkę, cebulę w piórka, czosnek siekamy drobno ub przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy posiekane liście ogórecznika i sos pomidorowy. jeszcze raz mieszamy po czym dodajemy oliwę i odstawiamy do "przegryzienia" na 15 minut. Po tym czasie rozwałkowane podpłomyki smarujemy jogurtem i układamy odstane dodatki. Wsuwamy do nagrzanego pieca i zapiekamy 10 minut. Jeśli ktoś nie trawi ciepłych pomidorów może podpłomyk upiec sam a dodatki w postaci zimnej położyć na gorące placki! Upieczone placki posypujemy świeżą miętą i podajemy :-) Smacznego!
Dodatki:
- 1 duży mięsisty pomidor
- mała cienka cukinia
- pół czerwonej cebuli
- ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki sosu pomidorowego
- pęczek liści ogórecznika
- Łyżka oliwy
- garść świeżej mięty do posypania wierzchu
- 4 łyżki greckiego jogurtu (lekko posolić, popieprzyć, można dodać ulubione posiekane zioła - dodałam lubczyk)
Pomidor i cukinię kroimy na kostkę, cebulę w piórka, czosnek siekamy drobno ub przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy posiekane liście ogórecznika i sos pomidorowy. jeszcze raz mieszamy po czym dodajemy oliwę i odstawiamy do "przegryzienia" na 15 minut. Po tym czasie rozwałkowane podpłomyki smarujemy jogurtem i układamy odstane dodatki. Wsuwamy do nagrzanego pieca i zapiekamy 10 minut. Jeśli ktoś nie trawi ciepłych pomidorów może podpłomyk upiec sam a dodatki w postaci zimnej położyć na gorące placki! Upieczone placki posypujemy świeżą miętą i podajemy :-) Smacznego!
Jeszcze kilka fotek z wypiekania:
Salsa pomidorowa.
Liście ogórecznika.
Podpłomyki posmarowane jogurtem z lubczykiem.
Podpłomyki z rozłożoną salsą.
Wypiekali ze mną:
Gosia AMKU-AMKU
Danusia KOCURKOWA KUCHNIA
Bernadetta PRAWO DO GOTOWANIA Z PASJĄ
Marta MAGICZNE ŻYCIE MARTY
Ulka MOJA KUCHNIA
Renatka KAŻDY MA JAKIEGOŚ BZIKA
Małgosia SMAKI ALZACJI
Danusia KOCURKOWA KUCHNIA
Bernadetta PRAWO DO GOTOWANIA Z PASJĄ
Marta MAGICZNE ŻYCIE MARTY
Ulka MOJA KUCHNIA
Renatka KAŻDY MA JAKIEGOŚ BZIKA
Małgosia SMAKI ALZACJI
POSTY
świetny pomysł z otrębami, następnym razem wykorzystam:) dzięki za wspólne wypiekanie:)
OdpowiedzUsuńDzięki Nina za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńbardzo aromatycznie! pyszne podpłomyki!
OdpowiedzUsuńNino ,cudowne podpłomyki.Dziękuję za wspólne gotowanie i cieszęnsię ,że jesteś w moich znajomych Pozdrawiam.Danusia.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCudownie wyglądają podpłomyki,aż chce się je schrupać.Pozdrawiam Danusia.
OdpowiedzUsuńCudownie wyglądają podpłomyki,aż chce się je schrupać.Pozdrawiam Danusia.
OdpowiedzUsuń