1 stycznia 2012

Wykwintny śledzik z kawiorem

Dalszy ciąg wariacji śledziowych. Tym razem elegancka zakąska  śledziowa. 


Wykwintny śledzik z kawiorem



  • 4 płaty śledzia z oleju
  • 4 łyżki bitej śmietany
  • 4 łyżeczki kawioru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • listki pora i kopru do dekoracji



Płaty śledziowe odsącz  z oleju.
 Z każdego płata wytnij po trzy kwiatki lub gwiazdki. Resztki zużyj do sałatki. Bitą śmietanę zakwaś sokiem z cytryny. Na każdym kwiatku zrób kleks z bitej śmietanki. Na śmietance umieść 1/3 łyżeczki kawioru.
 Z listków pora wytnij dekorację. Udekoruj kwiatki śledziowe listkami pora i kopru.
 Kawior możesz zastąpić ikrą śledzia wymieszanego z 1 łyżką soku z bzu czarnego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz