28 stycznia 2012

Wegańskie placki ziemniaczane z pieczarkami.

Dziś na obiad upiekłam jedno z moich ulubionych dań, proste , niedrogie....placki ziemniaczane z pieczarkami. Przygotowałam je w wersji wegańskiej, bez jaja za to wzbogacone orzechami włoskimi i mąką pełnoziarnistą. Placki zniknęły z talerzy w oka mgnieniu.

Wegańskie placki ziemniaczane z pieczarkami.


  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki mielonych orzechów włoskich
  • 2 duże cebule
  • 1 kg pieczarek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • olej roślinny do smażenia
  • natka pietruszki do dekoracji






Umyj pieczarki, obierz jeśli trzeba.  Pokrój pieczarki w plasterki. Przesmaż je na rozgrzanej na patelni
 1 łyżce oleju. Zdejmij je z patelni, skrop sokiem z cytryny. Obierz cebule, pokrój je w półplasterki. Przesmaż je na rozgrzanej na patelni  1 łyżce oleju. Połącz cebulę z pieczarkami, dodaj tymianek, dopraw solą i pieprzem - smaż jeszcze chwilę, by cały sos odparował.







Obierz ziemniaki, zetrzyj je na drobnej tarce. Dodaj mąkę, orzechy i pół łyżeczki soli.

Odstaw na 5 minut by orzechy  lekko napęczniały i wpiły płyn.
Smaż  cieniutkie placki na oleju na złoty kolor.
Na plackach ułóż podgrzane pieczarki i listki pietruszki.



 Podawaj placki od razu. 

2 komentarze: