10 stycznia 2012

Schabowy w panierce gryczanej

Ostatnio odkryłam błyskawiczne płatki gryczane pełnoziarniste.
Są bardzo fajne. Sprawdzają się jako panierka i  jako dodatek do racuchów.
W niedzielę zrobiłam schabowego  w panierce gryczanej. Były bardzo chrupiące.

Schabowy w panierce gryczanej


  • kotlety schabowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajo
  • 1 szklanka błyskawicznych płatków gryczanych
  • mąka razowa
  • sól, pieprz czarny
  • pieprz ziołowy
  • olej do smażenia
Rozbij delikatnie kotlety tłuczkiem, nasmaruj je  przeciśniętym przez praskę czosnkiem
i odstaw na kwadrans w chłodne miejsce. Jajo rozkłóć. Kotlety oprósz solą, pieprzem czarnym i ziołowym a następnie mąką. Zanurzaj kotlety  w jajku.
Panieruj kotlety w płatkach gryczanych i smaż je z obydwu stron na rumiany kolor.
Kotlety podaj z ziemniakami posypanymi zieleniną i buraczkami lub surówką z czerwonej kapusty.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz