14 stycznia 2012

Wegański żurek.

Wegański żurek to coś dla mnie, ale nie dla męża.
Do miseczki wegańskiego żurku wkroiłam  mężowi kiełbaskę, więc też był zadowolony.

Wegański żurek.


  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki solonych warzyw
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • pół litra zakwasu żurkowego
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • natka pietruszki
  • 2 litry wody źródlanej


Obrane ziemniaki pokrój w kosteczkę, dodaj jarzynę soloną, kilka ziarenek ziele angielskiego, kilka liści laurowych - zalej wodą i gotuj, aż ziemniaczki będą miękkie.  Dodaj zakwas.
Na oleju przesmaż posiekana cebulkę i dodaj do żurku.
Dodaj pieprz ziołowy, dopraw solą i pieprzem czarnym do smaku.
Na końcu dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki.
Podawaj żurek na gorąco.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz