23 stycznia 2012

Kluski nadziewane soczewicą















Tym razem kluski wegańskie  przygotowane z ziemniaków gotowanych i tartych.
W daniach wegańskich ważnym składnikiem jest białko roślinne, więc kluski nadziałam soczewicą.

















Kluski nadziewane soczewicą




  • 200g soczewicy
  • 1 cebula 
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 i 1/2 kg ziemniaków 
  • 1   łyżka mąki ziemniaczanej
  • pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • sól
  • 1 łyżeczka cząbru
  • pieprz cytrynowy do posypania
  • oliwa z oliwek do polania
  • roszponka do dekoracji 





Zamocz soczewicę na 1 godzinę. Ugotuj ją do miękkości .
Obierz ziemniaki. Połowę ugotuj, połowę zetrzyj na drobnej tarce.
Utarte ziemniaki odciśnij z płynu. 
Sok odstaw, by uzyskać krochmal.
Ugotowane przeciśnij przez praskę - ostudź.
Obierz cebulę pokrój ją w kosteczkę.
Zeszklij ją na rozgrzanym oleju, dodaj soczewicę (bez płynu), cząber, pieprz czarny i ziołowy  
przesmaż kilka minut i odstaw do ostudzenia.


Przeciśnięte przez praskę gotowane ziemniaki połącz z surowymi, mąką ziemniaczaną i krochmalem - wymieszaj dokładnie.
Formuj placki, nakładaj  soczewicę do środka , zlep je i formuj kluski okrągłe lub owalne.
Ugotuj kluski w lekko osolonej wodzie.




Podawaj kluski z rozetkami roszponki, polane oliwą i  posypane pieprzem cytrynowym.

2 komentarze:

  1. Genialny pomysł (że na to nie wpadłam;)- do wypróbowania i to w najbliższym czasie;)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Poleca, bo są naprawdę pyszne - szczególnie dla kluskożerców :)))

    OdpowiedzUsuń