25 stycznia 2012

Babeczki z bananem i różowym kremem.

Babeczki które opiszę udały się wyśmienicie. Są wilgotne w środku i kremowe na górze.
Moja wnusia zajadała się nimi i musiałam obiecać, że znowu upiekę.


Babeczki z bananem i różowym kremem.


  • 3/4 szklanki cukru
  • 100g masła
  • 2 jaja
  • około 1 szklanki mąki pszennej uniwersalnej
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka jabłek pokrojonychi  z z weka 
  • 1 duży banan
  • 400ml kremówki
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 2/3 szklanki wody źródlanej
  • 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
  • papilotki


Masło utrzyj z cukrem i jajami.Dodaj jabłka ze słoja- wymieszaj. Jeśli nie masz takich możesz obrane i pokrojone podusić chwilę w niewielkiej ilości wody z dodatkiem łyżki cukru. Przed dodaniem do ciasta muszą być ostudzone.
Do oddzielnej miski przesiej wszystkie suche składniki (mąki pszennej dodaj tylko połowę).
Wsyp suche składniki do masy jajecznej. Wymieszaj. Dosyp mąki pszennej w takiej ilości, by masa była średnio gęsta.
Nie podaję dokładnej ilości, gdyż jabłka mają różną zawartość soku.

Papilotki włóż do foremek, doły podsyp orzechami. Nakładaj masę do połowy.

 W środek każdej włóż plasterek banana (po uprzednim obraniu).
Piecz babeczki około 25 minut w temp. 180 stopni C (w zależności od piekarnika).
Ostudź je.
Przygotuj krem. Rozpuść galaretkę w gorącej wodzie (2/3 szklanki). Ostudź.
Ubij kremówkę, gdy będzie sztywna ubijając dalej wlej ostudzona galaretkę (gdy zacznie tężeć).



Dekoruj kremem śmietanowym ostudzone babeczki. Wstaw je do lodówki na pół godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz