22 stycznia 2012

Wegański deser makowy.

Nie łatwo zrobić wegański deser, wszak  często podstawa są jaja lub śmietanka, a to w tej diecie jest zakazane.

Wegański deser makowy.

  • 1 szklanka maku
  • 1/2 szklanki mleka sojowego
  • 1 szklanka wody źródlanej
  • cukier trzcinowy do smaku
  • bakalie (wg uznania owoce, orzechy)
  • 400g sojowego deseru waniliowego (alpro soya)
  • 2 łyżki startych orzechów
  • suszone morele do dekoracji

Wodę, mleko sojowe i cukier zagotuj, dodaj zmielony mak i na małym ogniu gotuj 
 ciągle mieszając (około 15 min). Na końcu dodaj posiekane bakalie (pół szklanki) - wymieszaj i ostudź.








Do pucharków układaj warstwami mak i deser sojowy do wyczerpania składników. Górę deseru posyp orzechami i udekoruj paskami suszonych moreli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz