2 stycznia 2012

Pomidorówka koktajlowa na Nowy Rok.

Witajcie w Nowym Roku!
Życzę Wam, czytelnikom tego bloga wspaniałego 2012 roku!
Dużo, dużo zdrówka, dużo radości  i  wiele sukcesów.
Gotujcie sami  pysznie i zdrowo!

W Nowym Roku ugotowałam pomidorówkę z pomidorków koktajlowych.
Nie ma to jak pomidorówka z pomidorów, nawet tych najmniejszych.
Można przygotować ją bardzo szybko pod warunkiem, że mamy drobno startą jarzynkę soloną w słoiku.
Zrobiłam ją jesienią.


Pomidorówka koktajlowa


  • 1/2 kg pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka solonej włoszczyzny
  • sól, pieprz biały do smaku
  • 1 łyżka czerwonej papryki w proszku
  • szczypta chili
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 10 dag makaronu orkiszowego


Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
Pomidorki sparz wrzątkiem, polej zimną wodą  i obierz ze skórki.





Na rozgrzane masło wrzuć pomidorki, przesmaż je, dodaj paprykę i chili, wymieszaj po czym zalej wodą. Dodaj do zupy jarzynkę soloną i bazylię suszoną.











Pogotuj 10 minut, dopraw solą i pieprzem do smaku. Na końcu dodaj makaron.
To zupa w wersji lekkiej.
Jeśli lubisz gęste zupy dodaj zasmażkę.
 Możesz też dodać śmietankę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz