13 stycznia 2012

Kiełbaska domowa majerankowa.

Teraz coś dla mięsożerców i mojego męża.
Uwielbia białą kiełbasę z majerankiem, więc robię ją regularnie dla niego.

 Kiełbaska domowa majerankowa.


700 g mięsa wołowego gulaszowego
1300 g mięsa wieprzowego z łopatki
sól peklowa
2 łyżki majeranku
1 łyżka pieprzu ziołowego

1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki wody źródlanej
jelita solone

Mięso  wołowe zmiel dwa razy na drobnym sitku, mięso wieprzowe raz.
dodaj sól peklową wg. przepisu na opakowaniu soli.





Dodaj zioła i posiekany drobno czosnek oraz pół szklanki wody źródlanej .
Wymieszaj dokładnie i odstaw na 12 godzin.
Jelita wypłucz soli i za pomocą maszynki  zrób kiełbaski.
Gotuj je ok 30 min. w gorącej wodzie nie dopuszczając do zagotowania.
Podawaj kiełbaskę gorącą z chrzanem lub musztardą - pycha!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz