14 stycznia 2012

Zapiekanka makaronowa.

Czasami  zostaje z obiadu trochę makaronu, smaczna wołowinka i naprawdę szkoda, by tego nie zagospodarować. W takiej sytuacji najlepsza jest  zapiekanka.
Wystarczy trochę sera, jakieś warzywa i przyprawy.

Zapiekanka makaronowa.


  • makaron orkiszowy (pozostały z obiadu - niewielka miseczka)
  • mięso z rosołu
  • kilka liści kapusty pekińskiej
  • 1 filiżanka zielonego groszku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • 20 dag żółtego sera
  • pieprz czarny do smaku 
  • masło do wysmarowania formy


Kapustę pekińską pokrój w paseczki. Ser zetrzyj w łezkę. Wysmaruj foremkę do zapiekanek masłem sklarowanym.
Wysyp ją orzechami. Ułóż warstwy przesypując je startym serem.
Najpierw ułóż makaron, warstwę kapusty pekińskiej i  pokrojonego mięsa.
Posyp przyprawami, pieprzem czarnym i ziołowym oraz tymiankiem.







Ułóż drugą część makaronu i rozsyp groszek. Posyp obficie serem.
Zapiekaj w piekarniku około 30 minut w temp. 170 stopni C.















Podawaj zapiekankę na gorąco z dodatkiem sosu pomidorowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz