12 stycznia 2012

Racuchy gryczane z kawiorem.

Racuchy przygotowałam z dodatkiem płatków gryczanych wzbogacając tym samym ich wartość odżywczą. Część z nich podałam z kawiorem na plamie gęstego jogurtu.
Część inaczej, ale o tym już w następnym przepisie.

Racuchy gryczane z kawiorem. 

  • 1 i 1/2 szklanki maki pszennej
  • 1 szklanka płatków gryczanych błyskawicznych
  • 1 szklanka mleka
  • 200 ml wody
  • 1 jajo
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 30 g drożdży
  •  olej roślinny do smażenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250 ml jogurtu lub śmietanki
  • mały słoiczek kawioru
  • koper do dekoracji

Lekko podgrzej 250 ml mleka, dodaj pół szklanki mąki i rozkruszone drożdże oraz
cukier. Wymieszaj. Tak przygotowany rozczyn odstaw w ciepłe miejsce.
 Płatki zalej wodą. Gdy drożdże ruszą dodaj pozostałe składniki  czyli mąkę, płatki z wodą,
jajo, sól i masło. Wymieszaj ciasto dokładnie i odstaw do wyrośnięcia. Ciasto powinno być w konsystencji gęstej śmietanki. Jeśli trzeba dosyp odrobinę mąki lub dolej wody.
Usmaż racuchy na rozgrzanym oleju, ułóż je na ręczniku papierowym by pozbyć się tłuszczu.






Podawaj racuchy z kleksem jogurtu lub śmietanki (jeśli nie dbasz o kalorie) i kawioru udekorowane koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz