5 stycznia 2012

Masełko kawiorowe.

Nic tak dobrze nie smakuje jak świeży chleb z dobrym masłem, a co dopiero gdy jest to masełko smakowe. Dobrze w tej roli  spisuje się masełko kawiorowe.
Robię go z masełka zmiksowanego z olejem słonecznikowym.


Masełko kawiorowe.
  • 200g masła wiejskiego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 mały słoiczek czarnego kawioru
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny









Zmiksuj miękkie wiejskie  masło (lub samodzielnie zrobione)  z olejem i sokiem z limonki.





Do miękkiego masła dodaj  kawior i delikatnie wymieszaj. Na końcu dodaj  odrobinę pieprzu cytrynowego do smaku.
 Znowu wymieszaj i sprawdź czy jest odpowiednio pikantne.

Tak przygotowane masełko przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce.

Świetnie smakuje ze świeżym pełnoziarnistym chlebem lub świeżą bagietką.

Możesz również smarować nim racuchy lub placki z gotowanych ziemniaków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz