13 stycznia 2012

Pikantna zupa paprykowa.


Tym razem wegańska pikantna zupka.

Pikantna zupa paprykowa.


  • 2 papryki czerowne
  • 1 papryka zielona
  • włoszczyzna
  • 1 łyżka oliwy extra v.
  • sól
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • szczypta chili
  • pieprz ziołowy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz czarny do smaku
  • pęczek natki pietruszki






Włoszczyznę zalej 2 litrami źródlanej wody i gotuj  do miękkości.
Na oliwie przesmaż  posiekaną cebulę  i czosnek.
Paprykę zieloną pokrój w kostkę. Dodaj  do cebuli.
Paprykę czerwoną  pokrój w kostkę . Dodaj  do cebuli.
Smaż , aż papryka będzie miękka.
Pod koniec  dodaj paprykę w proszku i chili.





 





Zupę zmiksuj . Dodaj  przesmażoną paprykę z cebulą i czosnkiem.
Dopraw  solą, pieprzem czarnym, pieprzem ziołowym.
Gotuj  zupę jeszcze chwilę. Dodaj natkę pietruszki.
 Podawaj  od razu goracą.


4 komentarze:

  1. Jak to - zmiksuj? Na zdjęciu nie widać, żeby zupa była kremowa. Przeciwnie - jest dość klarowna z kawałkami włoszczyzny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Miksujemy bulion z kawałkami pietruszki, marchewki i selera, a potem dodajemy przesmażoną paprykę w dwóch kolorach z cebulą i czosnkiem i juz nie miksujemy ponownie.
    To co widzisz to przesmażone papryczki przysypane natką.
    Ponieważ zupa jest dzięki zmiksowaniu lekko zawiesista, więc papryki widać na powierzchni zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za odpowiedź. :) Na pewno wypróbuję niebawem (z dodatkiem papryczki chili)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobry pomysł na dołożenie ostrych papryczek :)
    Ja podkręciłam ostrość proszkiem chilli.

    OdpowiedzUsuń