9 stycznia 2012

Wegańskie kotleciki w pomidorach

Dziś zrobiłam na obiad kotleciki z masy ziemniaczanej z cieciorką w panierce orzechowej w sosie z pomidorami.
Byłam zdziwiona, gdy mąż pochwalił danie, choć nie było mięsne.
Proste i smaczne :


Wegańskie kotleciki w pomidorach

  • 6 średnich ziemniaków ugotowanych w łupinach
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 szklanka drobno startych orzechów włoskich
  • olej roślinny do smażenia
  • sos: mała puszka pomidorów bez skórki
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 1 łyżeczka  lubczyku suszonego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy extra v.
  • pieprz i sól do smaku
  • mąka  do zagęszczenia sosu
  • natka pietruszki do dekoracji




Obrane ziemniaki zetrzyj w łezkę, dodaj posiekany czosnek, pieprz ziołowy, bazylię i rozgniecioną widelcem cieciorkę.
Wymieszaj masę, jeśli jest zbyt sucha (zależne od rodzaju ziemniaków) podlej odrobiną wody.








Z masy formuj  kotleciki, panieruj je w orzechach i smaż na rumiano na rozgrzanym oleju.










Do rondelka włóż posiekane pomidory razem z sokiem,dodaj  bazylię, lubczyk oraz pół szklanki wody.
Po zagotowaniu dodaj  koncentrat,oliwę, pieprz i sól do smaku.
Zagęść sos mąką (1 płaska łyżka) wymieszaną w niewielkiej ilości wody.




Podawaj klopsiki gorące z sosem pomidorowym udekorowane pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz