1 stycznia 2012

Śledź w dyni marynowanej


Jak już wcześniej pisałam śledzik z marynowanymi owocami lub warzywami świetnie się komponuje.
I niekoniecznie musi to być tradycyjny ogóreczek.




Śledź w dyni marynowanej

  • 4 płaty filetów śledziowych
  • 1 słoiczek dyni marynowanej
  • 1 duże jabłko
  • pieprz cytrynowy
  • pieprz ziołowy
  • 2 łyżki oliwy extra v.
  • 1 łyżka miodu lipowego
  • listki kopru do dekoracji











Płaty śledziowe wymoczy w wodzie, a następnie przez godzinę w mleku. Pokrój każdy na kwadraty. Dynię utrzyj na tarce w łezkę, to samo z obranym jabłkiem. Dodaj  oliwę, miód, pieprz ziołowy i cytrynowy do smaku. Wymieszaj. Dopraw  do smaku jeśli trzeba.














Do pucharków nakładaj warstwami dynię, kawałki śledzia naprzemiennie do wyczerpania składników.
 Dekoruj  paseczkami dyni i koperkiem.
 Posyp  pieprzem cytrynowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz