2 kwietnia 2013

Placki z brokułami.


Jeśli zostanie Ci z dnia poprzedniego kilka klusek, zbyt mała ilość, by podać przesmażone na masełku, usmaż placki. Możesz podać je z gulaszem mięsnym lub warzywami. 


Placki z brokułami.

  • 6-8 klusek śląskich z poprzedniego dnia
  • 2 jaja
  • 2 łyżki śmietanki wiejskiej
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów
  • garść rukoli
  • 1 brokuł
  • starty parmezan do posypania
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • olej roślinny do smażenia


Obierz brokuła, podziel na różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Kluski zetrzyj w łezkę wprost do miski. Dodaj śmietanę , jaja, szczyptę soli i pieprzu - wymieszaj.




 Dodaj orzechy i posiekaną rukolę, wymieszaj dokładnie. 









Formuj placuszki i smaż je na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor.




Podawaj placki z odsączonymi brokułami posypane startym parmezanem.




2 komentarze: