29 kwietnia 2013

Sałatka słonecznikowa

Dziś słonecznik w roli głównej, kiełki, nasiona i kwiaty oraz dodatki połączone sosem na bazie oliwy i cytryny . Dodatki to sałata, makaron i jajko. Lekko, szybko  i pysznie.Sałatkę udekoruje jadalny kwiat słonecznika.


Sałatka słonecznikowa



  • pół sałaty lodowej
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • opakowanie kiełków słonecznika
  • pół szklanki ziaren słonecznika
  • 1 niewielki ogórek
  • 100 g ugotowanego makaronu pełnoziarnistego
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • sól i pieprz biały do smaku
  • kwiaty słonecznika do dekoracji


Obierz jaja. Pokrój ogórka w półplasterki, jaja w cząstki, sałatę w paseczki.




Upraż ziarna słonecznika na suchej patelni.


 Do słoiczka wlej sok z cytryny, oliwę, dodaj cukier oraz sól i pieprz biały do smaku. Wstrząsaj do chwili, aż składniki się połączą.







Do miseczki wsyp pokrojono drobno makaron pełnoziarnisty, sałatę, plasterki ogórka,jaja,  połowę kiełków i ziaren słonecznika.Polej sosem przygotowanym w słoiczku, wymieszaj.
Nakładaj porcje sałatki, posyp je kiełkami i ziarnami słonecznika, udekoruj kwiatami słonecznika.




Kwiatożercy 2013


1 komentarz:

  1. Piękna sałatka.
    Czy mogłabym prosić o zmianę banerów na właściwe? Bez fioletowej ramki.

    OdpowiedzUsuń