2 kwietnia 2013

Jarzynowy kapuśniaczek dietetyczny


Zupa z kapustą nazwana jest zazwyczaj kapuśniakiem. jeśli jednak jest w niej sporo warzyw to przypomina bardziej zupę jarzynową. Miałam więc problem z nazwą, więc powstał




Jarzynowy kapuśniaczek  dietetyczny

  • 1/2 białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka 
  • kawałek selera
  • 4-6 ziemniaków
  • 1,5 litra odtłuszczonego bulionu drobiowego 
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka lisci laurowych
  • sok z cytryny do smaku
  • sól, pieprz ziołowa do smaku
  • natka pietruszki 


Zagotuj bulion. Obierz wszystkie warzywa. Dodawaj kolejno pokrojone warzywa zaczynając od tych,
które najdłużej się gotują, więc od marchewki, pietruszki i selera.
Następnie dodaj pokrojone ziemniaki i poszatkowaną kapustę. Dodaj przyprawy (sól, pieprz,ziele i liść) - gotuj do miękkości warzyw.
Na końcu dopraw do smaku sokiem z cytryny zastępując nim kwas z kiszonej kapusty oraz solą i pieprzem jeśli trzeba.

Podawaj kapuśniak  w talerzach posypany natką pietruszki.




2 komentarze:

  1. Taka zupa by mi się teraz przydała :) wygląda rewelacyjnie i dawno już kapuśniaku nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, chętnie podesłałabym Ci miseczkę :) gdyby to było możliwe.

    OdpowiedzUsuń