28 kwietnia 2013

Krucha tartopizza z dwoma serami

Upiekłam na kolację ni to tartę, ni to pizzę. Ciasto uniwersalne kruche drożdżowe chłodzone przez  noc w lodówce w foremce na tartę. Na cieście pomidorek, papryka, ser mozzarella w kulkach i ser pleśniowy. Rant posypany makiem :) - pychotka!


Krucha tartopizza z dwoma serami

  • około 300 g mąki  pszennej uniwersalnej
  • 200 g mąki razowej orkiszowej
  • 5 dag drożdży
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka  serwatki lub wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Farsz: 2 pomidory
  • 2 czerwone cebule
  • 1 duża papryka
  • 2 około 20 kuleczek mozzarelli
  • 15 dag sera pleśniowego
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżki maku (lub sezamu)
  • 1/2 rozkłóconego jaja



Z pół szklanki serwatki, cukru, 2 łyżek mąki i drożdży przygotuj zaczyn drożdżowy.
Z pozostałych składników ciasta  ze wzburzonego  rozczynu  i miękkiego masła zagnieć ciasto drożdżowe.  wstaw je na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).
Rozwałkuj dwa placki na grubość około 5 mm. Wylep 2 mniejsze lub jedna większą foremkę ciastem.
Posyp ciasto suszonymi ziołami.


 Obierz i pokrój czerwone cebule. Rozłóż je na cieście.










Obierz paprykę, pokrój ja w paseczki tak samo jak pomidory - rozłóż je na pizzy.







Posyp pokruszonym serem pleśniowym i kulkami mozzarelli.










Pozawijaj brzegi ciasta, posmaruj je jajem i posyp makiem lub sezamem. Upiecz w dobrze nagrzanym piekarniku  (190 st.C) na złoty kolor (około 40 minut w zależności od formy). Podawaj od razu na ciepło.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz