29 kwietnia 2013

Rurki pełnoziarniste z warzywami

Jeśli makaron, to najlepiej pełnoziarnisty. Jeśli pełnoziarnisty, to najlepiej z warzywami.

Rurki pełnoziarniste z warzywami



  • 400 g makaronu penne pełnoziarniste
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka czerwona
  • pół niewielkiej kapusty pekińskiej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • 2 łyżki startego  parmezanu
Ugotuj makaron al dente wg przepisu na opakowaniu. Obierz cebulę, paprykę i czosnek. Pokrój wszystko w kostkę lub paseczki. 









 Zeszklij na maśle cebulę, dodaj posiekany czosnek, paprykę. Podlej odrobiną wody. Po kilku minutach dodaj  kapustę pekińską. Dopraw sola i pieprzem. Oprósz mąką i wymieszaj.
jeśli sos jest zbyt gęsty podlej jeszcze odrobiną wody.





Nałóż na talerze gorący makaron razem z warzywami, posyp startym serem. 





Akcja Kolacja


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz