22 kwietnia 2013

Naleśniki z warzywami, serem pleśniowym i mniszkiem

Wiosna ruszyła ostro, więc i zioła wiosenne z dnia na dzień większe. Najlepszy czas na kurację z młodych ziół. Polecam młode listki mniszka lekarskiego oraz pokrzywy.
O walorach mniszka możecie poczytać w Wikipedii . Rozumiecie zatem dlaczego każdej wiosny mniszek gości na moim stole.


Naleśniki z warzywami, serem pleśniowym i mniszkiem 




  • ciasto : 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • około 5 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki orkiszowej razowej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • farsz : mała cukinia
  • kilka łodyg selera naciowego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek młodych listków mniszka lekarskiego
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 150 g sera pleśniowego typu rokpol
  • 1/3 szklanki  mleka
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • listki ziół do dekoracji (bazylia)





Wszystkie składniki ciasta wymieszaj trzepaczką dokładnie i odstaw na 15 minut po czym usmaż naleśniki smarując rozgrzaną patelnię odrobiną oleju.






Obierz cebule i czosnek, posiekaj je i zeszklij na rozgrzanej łyżce masła sklarowanego. Dodaj posiekane łodygi selera naciowego.  Przesmaż je przez chwilę po czym dodaj cukinię pokrojoną w plasterki.












Młode liście mniszka umyj i osusz.








Zalej warzywa mlekiem wymieszanym z mąką. Jeśli sos będzie zbyt gęsty podlej odrobiną wody.Na końcu dodaj pokruszony ser pleśniowy (zostawiając kilka plasterków do dekoracji) oraz posiekane listki mniszka (umyte wcześniej i osuszone). Mieszaj do chwili, aż ser się rozpuści.










 Nadziewaj farszem naleśniki, dekoruj je plasterkami sera i zapiekaj chwilę (w mikrofalówce lub piekarniku) aż ser lekko się rozpłynie.




Akcja KolacjaPodawaj udekorowane listkami bazylii.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz