21 kwietnia 2013

Paszteciki z wołowiną i słonecznikiem.


Znowu się nazbierało zaległości w pisaniu.
Po dłuuugiej niezwykle zimie wreszcie wiosna i każdą wolna chwilkę spędzam w ogrodzie.
Porządki, przycinanie drzew i krzewów, sianie .....a po takiej dawce świeżego powietrza wieczorkiem nie jestem w stanie opisać co się działo w mojej kuchni.
Teraz w pierwszej kolejności paszteciki z wołowinki z rosołu.To świetny sposób na wykorzystanie ładnego kawałka mięsa wołowego wykorzystanego do ugotowania rosołu.



Paszteciki z wołowiną i słonecznikiem.



Czas na ciasto francuskie
  • płat ciasta francuskiego
  • spory kawałek pręgi wołowej ugotowanej w rosole (około 70 dag)
  • 1 duża cebula
  • 1 duże jajo
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól i pieprz czarny do smaku 
  • kilka łyżek ziarna słonecznika
  • 1 rozkłócone jajo

Mięso wołowe zmiel razem z obraną cebulą i czosnkiem. Dodaj jajo, dodaj przyprawy  i wymieszaj masę dokładnie. Rozłóż płat ciasta francuskiego. Rozłóż na nim farsz po czym zwiń w roladę.







Ostrym nożem pokrój roladę w plastry o grubości około 2 cm. Rozłóż je na wyłożonej papierem blaszce.
Posmaruj plastry rozkłóconym jajem i posyp słonecznikiem.








 Upiecz w dobrze nagrzanym do 190 st. C piekarniku na złoty kolor. Podawaj jako przekąskę lub dodatek do bulionu, barszczu lub innej  kremowej zupy.



Akcja Kolacja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz