10 kwietnia 2013

Ryż z kurczakiem na zielono

Wczoraj ryż, dzisiaj również ryż. Ryż w innej wersji, z zieloną papryką i cukinią z dodatkiem piersi z kurczaka. Taki kawałek mięsa w sosie z pieczenia został mi z niedzielnego obiadu. Z ryżem z zielonymi warzywami smakował świetnie.



Ryż z kurczakiem na zielono



  • 100 g ryżu brązowego ugotowanego al dente
  • 1 zielona papryka
  • 1 cebula
  • 1 mała cukinia
  • 1 upieczona pierś z kurczaka
  • 3/4 szklanki sosu z pieczenia
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól i pieprz czarny do smaku







Obierz paprykę, pokrój ją w cieniutkie plasterki.Obierz cebulę, pokrój ją w kostkę.

Do rondla wlej sos, dodaj paprykę.









 Pokrój cukinię w kostkę. Do sosu dodaj pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, pieprz ziołowy  oraz ryż. Duś razem przez około 10 minut aż sos odparuje. Pod koniec dodaj cukinię, by pozostała chrupiąca. Dopraw solą i pieprzem czarnym. Podawaj od razu na gorąco. Jeśli nie liczysz kalorii posyp startym żółtym serem, który lubisz.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz