5 kwietnia 2013

Pizza - trojaczki z cebulą i pomidorami.

Wymarzony piątkowy obiadek to pizza wegetariańska, tym razem z cebulą i pomidorem.
Zrobiłam  trojaczki czyli potrójne minipizze z cebulą i pomidorami. Prosto i smacznie!





Pizza  - trojaczki z cebulą i pomidorami.


  • Ciasto: około 50 dag maki pszennej białej
  • 4 dag drożdży
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka serwatki lub wody
  • nadzienie:4 pomidory
  • 2 cebule
  • 1 łyżka suszonego oregano

  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 25 dag żółtego startego sera
  • listki bazylii do dekoracji



Wsyp  mąkę do miski, zrób dołek. Wlej w dołek połowę serwatki, rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj. Pozostaw na 15 minut do chwili, aż drożdże ruszą.
Dodaj pozostałe składniki ciasta i wyrób gładkie ciasto. Pozostaw je na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. 
Obierz cebulę, zetrzyj ją w cieniutkie plasterki na tarce do ogórków.
Pokrój pomidory w plastry.
Wyrośnięte ciasto wyrób ponownie, odrywaj kulki po czym rozwałkuj je na grubość 1 cm .
Na jednej blaszce układaj po trzy placuszki obok siebie. Posyp je ziołami, ułóż na środku każdego placuszka warstwę cebuli, zakryj ją plastrami pomidorów.
Posyp wszystko serem. Odstaw na 15 minut, aż ciasto podrośnie lekko.
Upiecz na złoty kolor w nagrzanym do 190 st. C piekarniku.
 



Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz