24 kwietnia 2013

Naleśniki z serem, miętą i stokrotką


Upiekłam stertę naleśników razowych, więc przez trzy kolejne dni jedliśmy naleśniki na kolację.
Dwa razy w wytrawnej wersji, raz na słodko.



Naleśniki z serem, miętą i stokrotką 



  • ciasto : 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • około 5 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki orkiszowej razowej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • farsz : 500 g sera białego
  • cukier puder do smaku
  • 1/2 szklanki śmietanki wiejskiej
  • pęczek świeżej mięty
  • mus śliwkowy  do polania
  • stokrotki i gałązki mięty do dekoracji


Wszystkie składniki ciasta wymieszaj trzepaczką dokładnie i odstaw na 15 minut po czym usmaż naleśniki smarując rozgrzaną patelnię odrobiną oleju.







Listki mięty umyj, osusz i posiekaj drobno.
Do twarożku dodaj śmietanę i cukier puder do smaku. Rozgnieć twarożek dokładnie i wymieszaj.
Rozłóż pasek twarożku na naleśniku, posyp go posiekaną miętą  i zwiń w rulon. To samo zrób z pozostałymi. Polej naleśniki musem śliwkowym.



Udekoruj stokrotkami i gałązkami mięty.



3 komentarze:

  1. naleśniki najpyszniejsze z twarożkiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem tego samego zdania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dokładnie, ile by nie kombinował, z twarogiem, podsmażone na masełku są najlepsze :-)

    OdpowiedzUsuń