30 kwietnia 2013

Gryczanka słonecznikowa

Wczoraj sałatka słonecznikowa, a dziś kasza gryczana z mięsem i słonecznikiem. Bardziej konkretne danie, ale równie z silnym aromatem słonecznika jak sałatka.




Gryczanka słonecznikowa




    Kwiatożercy 2013
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 1 łyżeczka masła
  • 400 g mięsa gulaszowego  z szynki wieprzowej
  • włoszczyzna
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1 cebula.
  • sól i pieprz do smaku
  • pół szklanki uprażonych nasion słonecznika
  • kiełki  słonecznika
  • kwiaty słonecznika do dekoracji
  • 2 łyżki startego parmezanu





Ugotuj kaszę z dodatkiem 1 łyżeczki masła i odrobina soli.








Mięso zalej niewielka ilością wody (tyle by przykryć mięso) i gotuj  3 minuty.







 Odlej wodę z gotowania, zalej mięso świeżą gorącą wodą, dodaj włoszczyznę, dopraw solą - gotuj do miękkości.  Mięso zmiel.






 Rozgrzej masło na patelni, zeszklij drobno poszatkowaną cebulę. Dodaj mięso, kaszę, połowę ziaren słonecznika. przesmaż razem wszystko doprawiając do smaku solą i pieprzem.





Nakładaj porcje do miseczek, posyp ziarnem, kiełkami słonecznika oraz startym parmezanem. Udekoruj kwiatami słonecznika.










2 komentarze:

  1. Super, a jak Wam smakowały kwiaty słonecznika?

    OdpowiedzUsuń
  2. Przed zjedzeniem wyrwaliśmy płatki i posypaliśmy potrawę, która smakowała bardzo intensywnie słonecznikowo - pycha!

    OdpowiedzUsuń