27 kwietnia 2014

Szparagi zielone z wody.

Pojawiły się świeże, wspaniałe szparagi.
To doskonałe warzywo, zdrowe i dietetyczne.
Posiadają bogactwo składników mineralnych takich jak potas, magnes, wapń czy fosfor.
Ja osobiście wolę szparagi zielone, są bardziej wyraziste w smaku.
Tak lubię szparagi, że wykorzystuję je w całości.
Jeśli chcesz przygotować szparagi z wody tak jak ja, postępuj zgodnie ze wskazówkami. Takie Szparagi możesz
- podać  z ulubionym sosem
- polać oliwą z oliwek
- zapiec pod ulubionym serem
- zawinąć je w szynkę
- posypać zrumienioną na maśle bułeczką tartą

Szparagi zielone z wody

  • pęczek szparagów zielonych
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
Umyj szparagi. Złap każdy za dwa końce i złam. 
Na ogół świeże szparagi łamią się 5 cm od czubka, te części są bez włókien.

Czubki zwiąż nitką bawełnianą.
Dolne części obierz z włókien.




Włókna  zalej wrząca lekko posoloną i posłodzoną  wodą.



Gotuj  10 minut na małym ogniu. 
Odcedzony wywar przelej do wysokiego garnka.
Włóż pęczek szparagów bez zanurzenia czubków oraz dolne części szparagów.
Gotuj szparagi około 10 minut na wolnym ogniu. 
Czubki ugotują się w parze.


Jeśli chcesz by szparagi były al dente dobrze jest przelać je zimną wodą.
Można dolne części od razu pokroić na 1 cm kawałki i wykorzystać je do sosu lub zmiksowania do zupy krem.
Tak przygotowane szparagi odsącz, a aromatyczny wywar  wykorzystaj do ugotowania zupy szparagowej lub wiosennej jarzynowej lub też do przygotowania sosu szparagowego.  









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz