26 października 2013

Zupa jarmużowa z chrupiącym boczkiem

Dla mnie lekka zupa  jarzynowa jest wystarczająco pożywna, niestety mój mężuś woli z  wkładką.
I często przygotowuję takie danie z mięskiem, kiełbaską lub boczkiem.
Do dzisiejszej zupy dodałam chrupiący boczek i.... mężuś był bardzo zadowolony. Mnie też zupa smakowała. Boczek w takiej wersji jest bardzo smaczny, a i zupa zyskała przyjemny wędzony aromat.



Zupa jarmużowa z chrupiącym boczkiem


  • około 12 liści jarmużu
  • 4  średnie ziemniaki
  • 1,5 l odtłuszczonego bulionu drobiowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 15 dag boczku wędzonego
  • sól, pieprz ziołowy do smaku
  • natka pietruszki do posypania




Umyj i obierz warzywa. Liście jarmużu pokrój drobno po wycięciu zgrubienia w środku liścia.

Ziemniaki pokrój w kostkę. Zalej warzywa bulionem, dodaj posiekany czosnek i gotuj do miękkości.







Pokrój boczek w cienkie plasterki. Usmaż boczek na patelni. Gdy będzie chrupiący zdejmij go na talerz na papierowy ręcznik, a na wytopionym tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę.







Oprósz cebulkę mąką, smaż ją przez kilka minut po czym wsyp do zupy. Dopraw zupę sola i pieprzem ziołowym do smaku.
Gotuj jeszcze przez kilka minut na małym ogniu.









Podawaj zupę gorącą posypaną posiekaną natką pietruszki.  Na środku  ułóż chrupiący boczek.
Oprósz odrobiną  świeżo zmielonego pieprzu.






2 komentarze:

  1. Dzięki! Boczuś wzbogaca zupę smakowo i kalorycznie :) (jak dla mnie niestety )

    OdpowiedzUsuń