23 sierpnia 2013

Papryka faszerowana szynką i ryżem

Co roku latem , gdy paprykę łatwo jest dostać na bazarku i jest  tania dobrze jest ją nadziać farszem mięsnym.
Jest to propozycja pysznego obiadu lub kolacji. Przed wyjazdem w góry zjedliśmy cały talerz papryczek na obiad. Zostało tylko wspomnienie. Trzeba będzie powtórzyć...


Papryka faszerowana szynką i ryżem



  • 1 kg papryczek
  • 150 g ryżu
  • około 600 g  wieprzowej szynki
  • kilka gałązek estragonu
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • sól i pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • bulion do podlania
  • sos serowy
Ugotuj ryż aldente. Mięso wieprzowe zmiel. Obierz i posiekaj drobniutko  cebulę.
Zeszklij  ją na rozgrzanym na patelni maśle. Dodaj zmielone mięso i przesmaż je krótko rozgniatając łyżką, by nie skleiło się w grudki. Dodaj do mięsa ryż, 1 łyżkę posiekanego drobno estragonu, dopraw go solą, pieprzem  czarnym i ziołowy do smaku. Wymieszaj dokładnie. Umyj papryczki. Odcinaj papryczki przy ogonkach, wyjmij gniazda nasienne.Napełniaj je farszem i nakładaj odciętą część.




Ułóż na patelni ściśle, podlej bulionem i duś na bardzo małym ogniu około 25 minut w zależności od wielkości papryk. Możesz również zapiec je w piekarniku.







Podawaj z sosem serowym udekorowane gałązkami estragonu.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz