6 stycznia 2011

Makaron pełnoziarnisty

Lubię makarony pełnoziarniste, bo wiem, że  to cenne źródło ważnych i niezbędnych dla ludzkiego organizmu składników mineralnych i witamin. 
Początkowo  rodzina trochę grymasiała, gdyż są one trochę "szorstkie", tak bym to określiła, jedna po pewnym czasie wszyscy sie przyzwyczaili.
Z dodatkiem warzyw lub sosów warzywno - mięsnych smakują całkiem dobrze, a posypane startym parmezanem lub oscypkiem - powiedziałabym wyśmienicie!
Ostatnio przygotowałam dwa dania z makaronem pełnoziarnistym, jedno wedetariańskie z warzywami i serem, drugie z dodatkiem mięsa drobiowego i szparagów zielonych.

Rurki pełnoziarniste z warzywami i serem.


Składniki na 4 porcje:



400 g penne pełnoziarniste
1 cebula
pęczek szczypioru
4 łodygi selera naciowego
1 mała puszka kukurydzy
1 łyżka masła sklarowanego
sól, pieprz do smaku
5 dag parmezanu
Sposób wykonania:
Ugotuj makaron aldente.
Zeszklij   na maśle  poszatkowaną cebulkę, dodaj pokrojony w cienkie plasterki seler naciowy, dodaj kukurydzę. Dopraw solą i  pieprzem. na końcu dadaj szczypior. przesmaż około 10 minut pod przykryciem.
Na porcje makaronu nałóż warzywa  i posyp  startym serem.

 
Rurki pełnoziarniste z sosem szparagowym





Składniki na 4 porcje
400 g penne pełnoziarniste
pęczek szparagów zielonych
400g mielonego mięsa z drobiu
2 szalotki
1 łyżka masłą sklarowanego
kawałek oscypka
sól, pieprz do smaku
mąka pszenna do zagęszczenia sosu
zielenina do dekoracji


Sposób wykonania:


  • Ugotuj makaron aldente.
  • Ugotuj szparagi w niewielkiej  ilości wody lekko posolonej i posłodzonej. 
  • W połowie je przetnij, a dolne części przetrzyj przez sito przelewając wodą z gotowania.
  • Zeszklij   na maśle  poszatkowane zalotki, dodaj zmielone mięso drobiowe -  dodaj przetarte szparagi - poduś razem ok 10 min.Dopraw solą i  pieprzem. Na końcu zagęść sos mąka wymieszana w małej ilości wody.
  • Dopraw ostatecznie do smaku.
  • Na porcje makaronu nałóż, sos i szparagi, jeśli trzeba podgrzej. Przed podaniem posyp  startym serem i zieleniną.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz