27 kwietnia 2014

Wiosenny lekki omlet szparagowy

Dziś niedzielny obiad był wyjątkowo lekki. Puszysty jak chmurka omlet wypełniony szparagami i
aromatyczną szynką przesmażoną na szalotkach.
Obiad pyszny, nie obciążający  zmęczonego po świętach żołądka, za to zdrowy i odżywczy.
W dodatku szybki w przygotowaniu.
Tak więc sezon szparagowy rozpoczęty.
Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Gotujmy.pl


Wiosenny lekki omlet szparagowy
(na 2 porcje)


    Przepis konkursowy serwisu Gotujmy.pl
  • 6 białek
  • 2 żółtka jaja kurzego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • pęczek szparagów
  • 1 łyżeczka masła sklarowanego
  • 3 szalotki (lub jedna cebula)
  • 4 plasterki szynki
  • sól i pieprz do smaku
  • kiełki brokułów  (2 czubate łyżki)
  • odrobina masła sklarowanego do wysmarowania patelni




Przygotuj szparagi wg wskazówek w poprzednim poście.
Ugotuj je w lekko osolonej i lekko posłodzonej wodzie (czubki oraz obrane i pokrojone części dolne).
Obierz  szalotki. Posiekaj je drobno. Z plastrów szynki wytnij cztery paseczki (brzegowe )
do ozdoby, resztę szynki posiekaj drobno.




Na maśle  sklarowanym zeszklij  cebulkę z dodatkiem szynki. Dodaj pokrojone dolne części szparagów. Przesmaż je chwilę, dopraw sola i pieprzem świeżo zmielonym.





Ubij pianę z białek ze szczyptą soli.
Dodaj do piany 2 żółtka, zmiksuj razem.
Dwie patelnie wysmaruj masłem sklarowanym, zagrzej po czym wylej masę omletową.
Zmniejsz ogień i zapiekaj omlet pod przykryciem do chwili, aż masa się zetnie (kilka minut).


Nakładaj omlety na ogrzane talerze nadziewając je szparagami smażonymi z szynką oraz czubkami szparagów. Ułóż na brzegu kiełki brokułów i zwinięte w różyczkę plasterki szynki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz