27 stycznia 2014

Pikantna zupa liściowa.

Z pęku młodych liści boćwiny przygotowałam pyszna, pikantną i treściwą  zupę jarzynową.
Teraz zamierzam wpisać przepis, dopóki pamiętam.
Jeśli nie macie liści boćwiny co jest wielce prawdopodobne możecie użyć liści kapusty włoskiej lub kalarepy. Będzie równie smaczna, jednak będzie brakowało lekko buraczanego smaku.



Pikantna zupa liściowa


  • 1 pęczek liści boćwiny 
  • 1 papryczka chilli
  • 6 średnich ugotowanych w łupinach ziemniaków
  • 2 łyżki solonych lub suszonych warzyw 
  • 1,5 litra wody
  • 1 łyżka masła 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 200 ml kwaśnej śmietanki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól i pieprz biały do smaku



Umyj i osusz liście  boćwiny. Pokrój je w kosteczkę razem z łodygami. Obierz cebulę, pokrój ją w drobna kosteczkę. Na maśle zeszklij cebulę. Dodaj posiekane liście i czosnek, przesmaż wszystko jeszcze kilka minut po czym zalej wodą. Dodaj warzywa, posiekaną papryczkę chili i pieprz ziołowy. Dosól do smaku po czym gotuj do chwili, aż boćwina będzie miękka.


Dodaj do zupy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz zahartowaną śmietanką. Dopraw solą i białym pieprzem ostatecznie. Potrzymaj zupę na małym ogniu do chwili, aż się zagotuje.









Zdejmij z ognia. Podawaj od razu z domowym razowym pieczywem.








1 komentarz: