2 listopada 2010

Zawijaniec drożdżowy z dynią.

Marmolada z dyni świetnie nadaje się do przełożenia drożdżowego ciasta.





Zawijaniec drożdżowy z dynią.


Składniki:

  • ok. 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 dag drożdży
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki masła
  • Marmolada (ok 750ml)
  • rodzynki wg uznania
  • Posypka zagnieciona z 2 łyżek masła, 2 łyżek mąki, 2 łyżek cukru i 2 łyżek mielonych orzechów włoskich (wstawiona do lodówki)



Sposób wykonania:
Do letniego mleka wkrusz drożdże, dodaj 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru - wymieszaj 
i odstaw w ciepłe miejsce.
Jaja ubij z cukrem do białości, dodaj drożdże  (jeśli "ruszyły"),szczyptę soli, resztę mąki .
Wyrabiaj ciasto, aż do chwili, gdy zacznie odstawać od ręki.
Pod koniec dodaj letnie,stopione masło z dodatkiem oleju.
Wyrób ponownie po czym rozwałkuj (podsypując delikatnie mąką) ciasto na ok 1 cm, rozłóż marmoladę, posyp rodzynkami po czym zawiń w roladę. 
Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Odstaw ciasto w ciepłe miejsce (przykryte ściereczką) do wyrośnięcia.
Kiedy wyrośnie nałóż  na zawijaniec posypkę - wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz około 50 min w temp.180 stopni C do chwili, aż posypka ładnie się zezłoci.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz