31 maja 2014

Jajecznica szparagowa

Szparagi...szparagi... bardzo je lubimy, więc trzeba wykorzystać w pełni sezon.
Połączenie jajka ze szparagiem jest świetne, więc i jajecznica ze szparagami smakowała nam bardzo!



Jajecznica szparagowa
1 pęczek szparagów zielonych ugotowanych al dente (na parze)
6 jajek od kurek z wolnego wybiegu
1 łyżka masła
3 szalotki
1 łyżka śmietany wiejskiej
sól i pieprz biały do smaku




Dolne części szparagów pokrój w 1 cm kawałki zostawiając 4 cm czubki.
Obierz cebulki i pokrój je drobno. Zeszklij je na maśle.
Dodaj do nich pokrojone dolne części szparagów




Wbij jajka do miseczki, rozkłóć je z łyżką śmietany.
Wlej masę na patelnię, usmaż jajecznicę.
Na końcu dodaj główki szparagów, oprósz sola i pieprzem.
Podawaj jajecznice od razu.


1 komentarz: